Tuesday 31 May 2011

LA BUCACCIA RESTAURANT IN CORTONA




“A restaurant that pays attention to typical cooking”, “the temple of Cortona’s gastronomy” or “a place of preservation of the best Tuscan character”: these are only some of the expression used by journalists and writers to define our restaurant. La Bucaccia is first of all a real typical restaurant, where Cortonese and Tuscan cuisine are celebrated every day by chef Agostina, and where the absolute respect of traditions is assured by Romano Magi, restaurant manager, refiner of doc cheeses, specialist in cured meats and, above all, a lover of the Arezzo cuisine. Romano’s firm was born ten years ago, just with the purpose to promote the finest products of the local tradition.

Dishes and products of the Cortonese tradition

The restaurant, located in the old town of Cortona, converted from the recovery of Palazzo Cattani’s 13th century cellars.
Today, between nice stone walls, the fireplace, the old cellar, the cuisine of Cortona is celebrated in all its magnificence, in the first place with the extreme rigour in the choice of raw materials. For example the extra virgin olive-oil of local production, or doc meat from the Val di Chiana, of which Cortona was land and cradle. And again, soups, home-made noodles, sweets prepared rediscovering old receipt and finally the intense tastes of the cheese-house, personally taken care of by Romano who also organizes courses where it’s possible to learn all cheese’s secrets, from the choice of milk to its preparation, to end with seasonings and perfect combinations.

Dishes are never too elaborate, according to the principle “making a lot out of very little…”


“Ristorante attento alla tipicità” , “Tempio della gastronomia cortonese” o “luogo di tutela della migliore toscanità”: sono solo alcune delle espressioni usate da giornalisti e scrittori per definire il nostro ristorante. La Bucaccia è prima di tutto un vero ristorante tipico, dove la cucina cortonese e toscana vengono celebrate quotidianamente dallo chef Agostina, e dove il rispetto assoluto delle tradizioni è garantito da Romano Magi, ristoratore, affinatore di formaggi doc, esperto di salumi ma soprattutto cultore della cucina aretina. Tipici Doc, l'azienda di Romano, è nata 10 anni fa proprio con lo scopo della valorizzazione dei prodotti tipici di eccellenza della tradizione locale.

Piatti e prodotti della tradizione cortonese

Il locale, nel centro storico di Cortona, nasce dal recupero dei sotterranei del duecentesco Palazzo Cattani.
Oggi, fra i bei muri in pietra, il camino e l'antica cantina, la cucina cortonese viene celebrata in tutta la sua magnificenza, innanzitutto con il massimo rigore nella scelta delle materie prime. Ad esempio l'olio extra-vergine di oliva di produzione rigorosamente locale, oppure la carne, tutta chianina doc, di cui Cortona era patria e culla. E poi zuppe, pasta fatta in casa, dolci preparati riscoprendo antiche ricette ed infine i sapori intensi della cacioteca, che Romano cura personalmente organizzando corsi dove è possibile apprendere tutti i segreti del formaggio, dalla scelta del latte, alla preparazione, fino alla stagionatura e ai perfetti abbinamenti.

I piatti non sono mai troppo elaborati, secondo il principio “dal poco il tutto”...

Ristorante La Bucaccia Via Ghibellina 17 Cortona (AR) Italy Tel. (+39)0575/606039 info@labucaccia.it

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