The new winter menu and as soon also the new year menu @
Osteria la Loggetta in Paciano
Trascorrere un fine settimana a Paciano senza provare i 3 ottimi ristoranti del Paese, è un vero peccato, ecco di seguito una breve recenzione della Loggeta per iniziare...e naturalmente il loro menu, qui a disposizione per voi....Pane fatto in casa, salumi di zona, pasta, dolci, Tozzetti, tutto fatto a mano nella piccola cucina del ristorante gestito da una splendida coppia che cura con passione ogni particolare.
Alla Loggetta il menù varia con le stagioni e potrete assaggiare ravioli di ricotta, formaggi e pinoli con pomodorini e julienne di zucchine o tortelli di carote e pecorino in crema di salsiccia al timo. Troverete anche petto d’anatra alle spezie con aceto balsamico, maialino al forno ( “porchetta da latte “), fagiolina del Trasimeno, lumache coltivate nel territorio e molti piatti vegetariani.
Per tutte le preparazioni utilizzano solo farine biologiche ed olio extravergine d’oliva rispettando anche nei tempi la cucina di una volta, senza fretta e con un pizzico di pazienza in più.
Antipasti
Antipasto La Loggetta (salumi locali, bruschette e fritto)
Cold meats delicatessen mix, bruschette and mix fried
Tagliere del bosco (fiocco di cinghiale, salame di cervo e speck d’agnello, bruschette funghi e salsiccia)
Wild boar staple, venison sausage and bacon lamb, sausage and mushroom bruschetta
Triangoli croccanti con amarene all’aceto balsamico
Crunchy tomino cheese with black cherry balsamic vinegar
Vellutata di verdure con crostini di pane
Cream of vegetable with croutons
Mortadella di cinghiale alla griglia con pecorino dolce
Mortadella of wild boar grilled with local pecorino cheese
Selezione di formaggi nazionali non pastorizzati con mostarde e confetture
Fine cheeses selection with mostarde and homemade preserves
Primi piatti
Pici al ragù di vitello
Homemade pasta with goose sauce
Pici all’umbra con alici e cavolo
Homemade umbrian pasta with anchovies and cabbage
Zuppa del contadino
Vegetables and cereals rustic soup
Chicche allo zafferano con scaglie di mandorle
Small potato dumplings with saffron and almond flakes
Tagliatelle con le puntarelle di maiale
Homemade noodles with pig chops in tomato sauce
Ravioli alla fonduta di scamorza con radicchio e speck
Ravioli with smoked cheese fondue with radicchio and speck
Secondi piatti
Tagliata di manzo con misticanza e champignon con aceto balsamico
Sliced beef with fresh salade, mushrooms and balsamic vinegar
Filetto di manzo con frutti di bosco e Merlot del Trasimeno
Fillet beef with wild berries and merlot Trasimeno
Spezzatino di cinghiale
Wild boar stew
Lepre in salmì
Jugged hare
Sformatino di cavolo romano con fonduta di pecorino locale
Roman cabbage pie with pecorino local cheese
Filetti di baccalà fritto con tortino di verdure e scamorza
Cod fillets fried with vegetables and smoked cheese pie
Tris di carpacci ( manzo , oca , prosciutto in bigoncia )
Three kinds of carpaccio (beef with herbs, smoked duck, ham vat)
Contorni
Insalata mista o patate arrosto
mix salade or roast potatoes
Verdure saltate o all’agro
sauteed vegetables or sour
Fritti
Patatine fritte / French fries
Stick di pollo o Mozzarelle fritte
Chicken stick or cheese mozz. fried
Fritto misto
Fried mix
Olive ascolane
Stuffed olives
Verdure castellate
Battered vegetables
In english:
Bread, pasta and cakes - especially our gorgeous tozzetti (almond biscuits) - are made with organic flours by ourself in our small kitchen.
In our rstaurant you can taste homemade ravioli pasta filled with ricotta cheese, buffala mozzarella and pine-kernels with fresh tomatoes and julienne of courgettes: homemade tortelli pasta filled with carrotts and pecorino cheese in organic sausages creamy sauce with thyme. You can also find spiced breast duck with vintage balsamic vinegar sauce, young tender pork oven roasted, fagiolina of Trasimeno place (close to a brown been
really proteinic), snails grown in the local area and many vegetarian dishes.
For all food preparation we use only organic flours and extra virgin olive oil observing the kitchen of old days without any hurry but with a little bit more patience.
The Terrace
Here you can enjoy your breakfast with our homemade cakes or if you preffer have a quick lunch with fresh dishes as carpacci, fantasy salads, selection of cheeses or with the fabulous torta al testo (typical umbrian flat bread stone backed) filled with regional salami and sometimes you can enjoy some light and quick pasta really gorgeous. In the afternoon you can come for a cup of tea or a snack with cooling drinks listening the graceful singing of the cicadas. La Loggetta is also a place for aperitif with delicious apetizer and when the time has come seating in front of the sunset you can enjoy a lovely dinner drinking a nice wine. Our wine vault has remarkable umbrian and tuscany wines with a peculiar attention to the small local winw grower.
The rooms
When the winter comes along we move inside where you can warm yourself by the fireplace and enjoy delicious dinner listening soft music and the crackling of fire. The menu’ a’ la carte changes periodically depending on the seasonal products (you can find it on our web site always updated) and presents local food and dishes created by the fantasy and the experience of our chef.
On request special menu’ are available.
Tel. 075.830144, Mob. 3357676472, CHIUSO MARTEDI'
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